EDUCA:n esimmäinen konsortiotapaaminen vahvisti yhteishenkeä

Yli 150 EDUCA-lippulaivan tutkijaa, ohjaajaa ja sidosryhmäedustajaa kokoontui syyskuun puolivälissä yhteiseen tapaamiseen Helsinkiin. Kaksipäiväisen workshopin tarkoituksena oli ennen muuta tutustua toisiin ja luoda tutkimusyhteisölle yhteistä, poikkitieteellistä EDUCA-henkeä. Ohjelmassa oli myös kaksi kansainvälistä vierailuluentoa.

Torstain tilaisuuden Helsingin yliopiston Minerva-torilla avasi kasvatustieteellisen tiedekunnan varadekaani Auli Toom.

EDUCA:n Kick Off -tapahtuma järjestettiin jo huhtikuussa Jyväskylän yliopistossa, mutta tuolloin tutkijayhteisö oli vielä huomattavasti pienempi, sillä esimerkiksi EDUCA-Doc -tohtorikoulutettavat eivät olleet vielä aloittaneet väitöskirjatyötään.

Helsingissä tapasi nyt joukko hyvin eri vaiheessa uraansa olevia tutkijoita, professoreja ja sidosryhmäedustajia eri tieteenaloilta, yhdistävänä tekijänä EDUCA-lippulaivahanke, joka on asetelmaltaan ja laajuudeltaan kansainvälisestikin ainutlaatuinen.

Väitöskirjatutkijat ja post docit saivat esitellä toisilleen rennossa ilmapiirissä tutkimusaiheitaan, ja sidosryhmien edustajat kuulivat EDUCA:ssa käynnistyneistä ajankohtaisista tutkimuksista.

"Speech datingissä" jokainen esitteli lyhyessä ajassa uudelle henkilölle oman tutkimusaiheensa.

Konsortiotapaamisen aikana perustettiin kolme tutkijakollegiumia kasvatustieteen, psykologian, oppimisanalytiikan, sosiologian ja taloustieteen teoreettisen ja monimetodisen asiantuntemuksen yhdistämiseksi:

  • EDUCA Postdoctoral Collegium
  • EDUCA Doctoral Researcher Collegium
  • EDUCA-Doc Supervisors Collegium

Professori Andrew J. Martin University of New South Walesista Australiasta piti torstain Keynote-puheen. Hän avasi EDUCA:n keskeistä käsitettä oppimisen variaatiosta (learning variability).

Perjantain Keynote-puhuja, professori Barbara Schneider Michigan State Universitysta Yhdysvalloista piti EDUCA:n tavoitteita ainutlaatuisina ja kehotti nuoria tutkijoita nauttimaan edessä olevista vuosista tärkeän tutkimusaiheen parissa.

Torstain ohjelman päätti opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Hän puhui suomalaisen koulutusjärjestelmän tulevaisuuden haasteista väestörakenteen muuttuessa.

Lämmin kiitos kaikille educalaisille onnistuneen tapahtuman luomisesta! Seuraavan kerran näin isolla joukolla tavataan Turussa toukokuussa 2025.

EDUCA-esitysdiat torstai 12.9.2024