Jari Metsämuuronen ja Jake McMullen oppimisanalytiikan professoreiksi

Jari Metsämuuronen ja Jake McMullen on nimitetty oppimisanalytiikan professoreiksi Turun yliopiston Oppimisanalytiikan tutkimusinstituuttiin 1.2.2025 alkaen. Uudet professuurit keskittyvät digitaalisiin oppimisympäristöihin ja vahvistavat Turun yliopiston johtavaa asemaa oppimisanalytiikan saralla.

Professoreiden palkkaus vahvistaa oppimisanalytiikan tutkimusta EDUCA-lippulaivahankkeessa sekä digitaalisten oppimisympäristöjen tutkimusta ja kehitystä Oppimisanalytiikan tutkimusinstituutissa (TRILA).

Uusien professoreiden tutkimushankkeet pyrkivät tarkentamaan digitaalisessa oppimisympäristössä tapahtuvan oppimisen diagnosointia ja oppimisvajeiden tunnistamista sekä tarjoamaan oppilaille entistä räätälöidympiä pelillisiä vaihtoehtoja osaamisen kasvattamiseen.

Ennen Turun yliopistoon siirtymistä Jari Metsämuuronen on työskennellyt Kansallisessa koulutuksen arviointikeskuksessa (Karvi). Metsämuuronen on erikoistunut psykometriikkaan, arviointitutkimukseen ja tutkimusmenetelmiin ja keskittyy professuurissaan erityisesti uuden sukupolven psykometriikkaan liittyviin kehittämishankkeisiin.

Turun yliopistossa aikaisemminkin työskennellyt Jake McMullen keskittyy professuurissaan erityisesti matematiikan oppimisen ja osaamisen kehittämiseen. McMullenilla on laaja kokemus matemaattisen kehityksen yksilöllisten erojen tutkimisesta sekä sellaisten oppimisympäristöjen suunnittelusta ja testaamisesta, joiden tarkoituksena on vähentää näitä eroja oppilaiden oppimistuloksissa.

– Otan vastaan uuden monitieteisen tehtävän luonnontieteellisessä ja kasvatustieteellisessä tiedekunnassa, jonka tavoitteena on tukea tiedekuntien välisen yhteistyön lisäämistä erityisesti STEM-koulutuksen alalla. Tavoitteena on pystyä tukemaan sellaisten digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämistä, joissa hyödynnetään oppimisanalytiikkaa oppimiskokemusten rikastamisen välineenä ja tuetaan sellaisten STEM-taitojen kehittymistä, joita opiskelijat tarvitsevat 2000-luvulla, McMullen sanoo.

– Uusilla rekrytoinneilla on iso merkitys oppimisanalytiikan tutkimuksen kehittämiselle. Datafikaatio ja tekoäly muuttavat merkittävästi koulutusjärjestelmäämme ja sen myötä myös oppimista merkittävästi nyt ja tulevaisuudessa. TRILA on rakentamassa oppimisen ja opetuksen ekosysteemiä EDUCA-lippulaivan alla, jonka tavoitteena on rakentaa skaalautuvia interventioita ja arviointeja. Uudet professuurit vahvistavat Turun yliopiston johtavaa asemaa oppimisanalytiikan saralla, toteaa TRILAn johtaja Mikko-Jussi Laakso.

Oppimisanalytiikan ala on kehittynyt Turun yliopistossa sekä kansallisella tasolla viime vuosina voimakkaasti. Oppimisanalytiikka on uuden kansallisen EDUCA-lippulaivan ytimessä. EDUCA on Jyväskylän yliopiston koordinoima hanke, jossa ovat mukana Turun yliopiston lisäksi myös Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto.

Oppimisanalytiikan tutkimusalan keskeisiä tavoitteita ovat kehittää muun muassa oppimisen ja opetuksen ekosysteemimallia, kuntayhteistyömallia, tietojohtamista sekä rakentaa tutkimuspohjaisia interventiomalleja sekä luokkahuone- että yksilökohtaiseen opetukseen kasvattamatta opettajien työkuormaa. Esimerkiksi TRILAsta ja sen hallinnoimasta ViLLE-oppimisympäristöstä, opintopoluista ja diagnostisina testeinä laajasti käytettävistä FUNA- ja MUREA-testeistä on tullut kansallisesti merkittäviä työkaluja opettajien arkeen. Uudessa tutkimushankkeessa kehitetään DigiArvi-työkalua, jolla tuetaan opettajia vuosiluokka-arvioinneissa.

Uusien tutkimushankkeiden ja rekrytointien myötä TRILAn tutkimuskohteita voidaan laajentaa esimerkiksi koneoppimismallien ja tekoälyn hyödyntämiseen.

Lisätietoja

Oppimisanalytiikan tutkimusinstituutti