Uusi tietokirja tarjoaa keinoja kouluyhteisön resilienssin vahvistamiseen

Maaliskuussa julkaistu Koulun resilienssi -tietokirja kuvaa tutkimustulosten ja koronapandemian aikaisten kokemusten pohjalta keinoja koko kouluyhteisön resilienssin vahvistamiseen muutosten ja kriisien keskellä. Kirja kokoaa kolmivuotisen EduRESCUE-tutkimuskonsortion tuloksia yksiin kansiin.

Ennakoimattomista, äkkinäisestikin ilmenevistä muutoksista ja erilaisista lähellä olevista sekä globaaleista uhka- ja kriisitilanteista on tullut arkipäivää myös kouluissa. Kriisiaikojen läpi eläminen tuottaa kuitenkin kokemuksia ja tietoa, joiden hyödyntämisestä voimme oppia paljon.

Koulun resilienssi -teos kuvaa, millaisia ratkaisuja ja uusia käytäntöjä tarvitsemme, jotta resilienssiä tukeva toimintakulttuuri voisi toteutua kouluissa. Epävarmoina aikoina koululla on keskeinen rooli siinä, että jokainen oppilas voi tuntea olonsa turvalliseksi, kokea onnistumisia ja voida hyvin. Avain tähän on hyvinvoiva yhteisöllinen koulu, joka toimii aktiivisesti yhteistyössä perheiden ja lähiyhteisöjen kanssa ja jota yhteiskunnan eri palvelut, säännökset ja muut toimijat tukevat.

Kirjan luvuissa käsitellään oppilaiden ja perheiden hyvinvointia ja osallisuutta, opettajien hyvinvointia ja taitoja sekä koulun toimintakulttuuria ja johtamista. Alaluvuissa pureudutaan mm. sosioemotionaalisiin taitoihin, yhteisöllisyyden vahvistamiseen, oppilaan oikeuksiin, vuorovaikutusosaamiseen, koulun ammattilaisten työhyvinvoinnin vahvistamiseen sekä oikeudelliseen sääntelyyn.

Teos sopii opettajille, rehtoreille, opettajaksi opiskeleville, päättäjille, vanhemmille sekä kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tahoille. Kirjoittajat ovat Resilientti koulu ja koulutus (EduRESCUE) -hankkeen tutkijoita Jyväskylän, Helsingin ja Turun yliopistoista sekä hankkeen sidosryhmien asiantuntijoita. Kirjan ovat toimittaneet emeritaprofessori Marja Vauras, professori Marja-Kristiina Lerkkanen ja akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro. Kirjan on kustantanut Santalahti-kustannus.