Rehtoribarometri
Tutkimuksen tarkoitus
Rehtoribarometri on laaja pitkittäistutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää suomalaisten rehtoreiden työhyvinvointia. Tutkimus toteutetaan Helsingin yliopiston ja Suomen Rehtorit ry:n yhteistyönä. Ensisijaisena tavoitteena on verrata suomalaisten rehtoreiden hyvinvointia kansainväliseen aineistoon sekä muihin toimialoihin ja ammatteihin. Hankkeen taustalla on kansainvälinen Principal Health -tutkimus, jota tehdään yhteistyössä Australian katolisen yliopiston Institute for Positive Psychology and Education -instituutin kanssa.
Hyödynnämme kattavaa kyselylomaketta, jolla tarkastelemme rehtoreiden työtilannetta, hyvinvointia, resursseja ja johtamiskäytäntöjä. Lisäksi keräämme fysiologisia tietoja, kuten HRV:tä (sydämen sykevaihtelu) Firstbeat-laitteella, joka seuraa lepoaikaa, työaikaa ja liikuntaa. Painopistealueisiimme kuuluvat palautuminen, työn muokkaaminen, palveleva johtajuus, työn imu ja työuupumus.
Tutkimuksen kohderyhmät
Suomessa työskentelevät rehtorit, apulaisrehtorit, vararehtorit ja perusopetuksen tai toisen asteen koulutuksen johtajat.
Tutkimuksen aineisto
Tutkimuksen tiedot on kerätty kerran vuodessa verkkokyselyillä vuodesta 2019 lähtien. Tietoja saatiin seuraavasti:
- 2019: 531 osallistujaa
- 2020: 644 osallistujaa
- 2021: 541 osallistujaa
- 2022: 698 osallistujaa
- 2023: 526 osallistujaa
- 2024: 782 osallistujaa (kooste tutkimuksen tuloksista)
Rehtoribarometrin DOI-tunniste (digitaalinen objektitunniste)
Rahoitus
Hanketta ovat rahoittaneet Strategisen tutkimuksen neuvosto (2021-2024) ja Suomen Akatemia (2024-).
Julkaisuja
Upadyaya, K., Salonen, R., Ikonen, A., Huotilainen, M., & Salmela-Aro, K. (2020). Suomalaisten rehtorien työhyvinvointiprofiilit, voimavarat ja vaatimukset. Psykologia, 55(2–3), 179–194.
Tutkimuksen johto